Forretningsplan vs. Forretningsmodell.

En forretningsplan innebærer en kartlegging og planlegging av din virksomhet for mulig suksess i markedet. Forretningsplanen er ofte massiv, gjerne perm på perm. Går det galt etter oppstart, som dessverre mange gründere opplever, er det muligens dårlig planlegging og man er nødt for å revidere mangfoldig med skrevne sider. Alexander Osterwalder i samarbeid med Ylves Pigneur kom opp med en banebrytende tenkemåte på dette området; Business Model Canvas (BMC) et verktøy for å visualisere din forretningsmodell.

BMC kan bidra til å øke sjansen for og lykkes ved å strukturere på en enkel, morsom og kreativ måte. Enkel og morsom er kanskje ikke noe som hører hjemme når en snakker om å utvikle forretningsmodell, men det har vist seg å være nyttig som følge av en undersøkelse gjort av Strategyzer. Den normale fellen er å anta at din idé vil føre til suksess fra første dag. Derfor anbefales det å gjøre grundig arbeid med å teste målgruppen din før oppstart. Igjen er dette svært enkelt å gjøre via BMC, på grunn av dens enkle revideringsmuligheter. Og det igjen er en fordel for endringer i fremtiden.

Business Model Canvas

Hentet ut fra Innovasjon Norge og gir en kortfattet forklaring på hver boks:

For å vise det videre har jeg lagt inn et veldig forenklet eksempel for en fiktiv nettbutikk:

Hvorfor bruke BMC?

Verktøyet skal motivere deg med en gründeridé, da du mest sannsynlig ikke sitter med mengder av intern og ekstern informasjon. Med BMC kan du oppdage muligheter du kanskje ikke hadde sett for deg eller i det hele tatt visste fantes.

Et utklipp fra undersøkelsen til Strategyzer, nettstedet til mannen bak BMC, utført i 2015. Der de spurte en mengde bedrifter hvilken verdi BMC hadde gitt dem.

Som jeg tidligere har vært inne på er dette et verktøy som skal legge opp til endring i samme takt som bedriften har behov for det, altså en dynamisk modell. I tillegg er det et bidrag for å skape kreativitet, noe Stine Birkeland gir et eksempel på: ”Kjøp inn masse post-it og print opp canvasmodellen i stort format.» Slik kan man bruke post-it, og fjerne og legge til når man ønsker å se effekten av endringene. Mange trenger finansiell støtte til oppstart og Innovasjon Norge anbefaler å ta i bruk denne modellen for å skille seg ut positivt ovenfor dem, banker eller investorer.

Enten det finnes en gründerspire i deg, eller du ønsker å teste det ut på din etablerte virksomhet, gå inn på linkene under – så er du i gang på 1-2-3!

Link til nedlastning på Innovasjon Norge

Strategyzer – hjemlandet for BMC

Legg gjerne igjen en kommentar hvis du har erfaring med bruk av BMC.

Del dette:

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar