Det er nok veldig mange som har god erfaring med søk på google. Det samme trodde jeg om meg selv! Vår foreleser, Arne Krokan gav oss en oppfordring om å gjennomføre kurset; Google Powersearch og etter dette har jeg blitt minnet på, og også lært nye teknikker for å bli en bedre googler.

Så derfor tenkte jeg å dele litt erfaring med hvordan kurset var og gi dere noen tips jeg lærte. Men først, ta gjerne en titt på videoen under for å få en enkel forklaring på hvordan googlemaskinen faktisk fungerer.

Powersearch kurset:

Kurset er delt opp i 6 deler og starter med grunnleggende teknikker og graden stiger etter hvert som du går videre. Både midtveis og til slutt er det satt opp en prøve. Du har valget mellom video og ren tekst for kurset. Jeg selv valgte video da man får det demonstrert på en enkel måte.

Etter hver video er det lagt inn valgfrie praksisoppgaver for å styrke læringen. Da hver klasse har ca. 5 videoer med etterfulgte oppgaver må du beregne å sette av tid til dette. Men det er verdt hvert eneste minutt – vi googler jo alt i dag? Hvis du tenker at dette tar for lang tid, ta da gjerne en titt nedenfor på mine tips fra kurset.

7 tips du vil dra nytte av i Google:

I hvert punkt er det lagt inn et eksempel med [ ] som vil være søkeboksen på Google.

1. Søk på en nettside: Er du ute etter informasjon og ønsker spesifikt å se hva en nettside har skrevet om dette temaet, kan du bruke side: etter søkeordet. [Frukt side:bama]

2. Anførselstegn: Opplever du at det kommer mye urelevant for ditt søk? Enten du er ute etter et bestemt sitat eller legger inn flere ord i søkefeltet skjer dette ofte da google har stor mengde data. Derfor kan du bruke anførselstegn før og etter dine ord og google søker spesifikt etter hva som står inne i anførselstegn. [«Always be closing»]

3. Filformat: Er du ute etter et dokument, enten du vil skrive det ut eller ha en direkte mal i for eksempel Excel, kan du legge til filformatet etter søkeordet. [dokument.pdf]

4. Fjern ord: Litt tilbake til det jeg nevnte for anførselstegn så kan man oppleve at et ord kan ha flere betydninger og du må skrolle deg gjennom mye som er irrelevant. Er du ute etter salsadans og googler salsa, vil du få opp en rekke oppskrifter på salsa til maten. Men søker du på salsa -tomat vil søket rette seg opp mot salsadans. [salsa -tomat]

5. Tidssøk: Enten det er en oppgave du skriver eller bare er nysgjerrig på hvordan hendelser ble omtalt, kan du ta enkelt et søk tilbake i tid. Kanskje du vil vite hva meningene var rundt i musikkindustrien på den tiden Spotify kom på markedet? Da går du via verktøyknappen under søkeboksen:

6. Søk med bilde: En søkemåte som jeg syns er veldig morsom, men som kanskje ikke blir brukt så ofte. Det er genialt hvis du kanskje har et bilde som du ikke vet hvem har malt, eller et verktøy du ikke vet navnet på. Legg bildet inn i google og det gir deg forslag:

7. Kildekritisk: Det viktigste av alt er å være kritisk til de artiklene du klikker deg inn på. Google lister opp de treffene motoren tror er mest relevant for deg, derfor er det lurt å gå inn på flere sider for å sammenligne fakta og kildene. Det som listes øverst er derfor ikke nødvendigvis mest pålitelig. Så ta i bruk noen av tipsene over neste gang, eller gå løs på kurset til Google.

Del dette:

6 kommentarer

 1. Du har jammen «tatt av» som blogger Magnus 🙂
  Du skriver med fin flyt og god tekststruktur ispedd aktuelle illustrasjoner.
  I dette innlegget oppsummerer du hva du mener er de viktigste momentene dersom en vil forbedre søkeferdigheter. Å gjøre dette kan ha stor nytte, feks i søk etter kilder til oppgaver dere skriver og ikke minst senere i forbindelse med ulike jobber.
  Om jeg skulle gi deg tips til forbedring, måtte det være om du ville forsøke å profesjonalisere designet på bloggen din, jfr https://hanspetter.info
  Stå på videre Magnus, dette får du til veldig bra og jeg er sikker på at din digitale portefølge vil hjelpe deg videre i jobbsøk og arbeid.
  Dette er «intro-artikkelen» på feltet-kanskje kan du også skrive en artikkel om bruk av andre søkemomtorer enn Google, feks https://duckduckgo.com/ -en søkemotor som ikke lagrer det du søker etter ….

Legg igjen en kommentar